Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

dinsdag 8 september 2015

Wat een nazomer


Ik schreef al eerder over de slechte zomer, dus daar wil ik het maar niet over hebben. Maar augustus bracht erg mooi en droog weer. Het maakte veel goed.


Het speelhuisje met 'bijenkorfjes' op de voorgrond.

Achter het gastenhuis maaiden we geen gras, er kwam namelijk veel klaver op en wilde margrieten. Het wemelde er van de hommels en bijen! Later kwamen er in een heel ander deel van de tuin, voor het speelhuisje, allemaal 'bijenkorfjes' op (Brunel). Ook deze wekenlang laten staan want ook hier wemelde het van de hommels en de bijen. 
Ze deden hun naam dus wel eer aan die bijenkorfjes!


Close-up van het bijenkorfje (brunel).
Dat zo'n klein plantje eigenlijk zo mooi kan zijn.Toen kwamen m'n oom en tante en gingen we o.a. naar Hällingsåfallet (waterval en kloof). Wat troffen we het met het weer. We hadden een erg gezellige tijd.
Heerlijk om na de kille donkere 'zomer' nu in augustus het meer aan de overkant vanuit de hal eens in de zon te zien baden!

Veel zaaibakjes van het voorjaar en verspeend zaaigoed heb ik eind juni omgekiept op de composthoop. De stokrooszaden die Marga me per post stuurde waren gewoon verrot door kou en nattigheid. Gelukkig had ik de helft maar gezaaid en heb ik nu de andere helft in de tuin gezaaid. Een natuurlijke wijze qua seizoen dus eigenlijk. De stokroos is immers twee- of meerjarig. 
Ik ben benieuwd. 
Dan de zaden van de oost indische kers die Anna Marie me stuurde. Twee derde van de zaden kwam niet op, heel ongebruikelijk. Het waren beslist verse zaden, niet over datum! Nee, ik had ze buiten gezaaid in een enorme teil. Deze is aan de buitenkant gewoon te koud gebleven en daardoor kwamen alleen de zaden in het midden op. Ik zaai ze elk jaar in deze enorme teil buiten en dit is nog nooit voorgekomen. Ze bloeien nu prachtig, ze bloeiden drie weken later dan andere jaren!
De doperwten die we van Ulf kregen en in een bak zaaiden (Ulf en zijn vrouw komen uit het zuiden van Zweden, maar hebben een vakantiehuis aan Tåsjön) hebben toch ook werkelijk nog doperwten gegeven. Vandaag aten we de laatste. 
Deze prachtige dagschone(n) heeft het ook moeilijk gehad om te gaan bloeien en ze bleven veel te klein. Maar toch hebben ze nog even geposeerd om mooi te zijn op deze foto.
Heerlijk om het gras te kunnen maaien wanneer je maar wilt en je niet steeds hoeft te puzzelen wanneer het nu toch eens kan i.v.m. de neerslag. Eindelijk een paar weken droog!
Wat een schril contrast met de geweldige zomer van vorig jaar toen we wel zo'n acht weken buiten leefden als het ware.
De twee grote aardbeienplanten die we een jaar of vijf geleden op de zomermarkt kochten eind juni, hang ik elk voorjaar op aan de schommel die hier nog stond. In het najaar kuil ik ze weer in. Deze foto is al weken geleden genomen en later kwamen er nog veel en veel meer aardbeien aan en werden ze door de zon ook nog allemaal rijp. 
Toch menig broodje aardbei gegeten :-)

Zo hebben we toch nog een zomergevoel gekregen. 

Inmiddels is het alweer best vroeg donker. In elk geval zo dat je het noorderlicht weer kunt zien. Er was veel activiteit de laatste twee weken en dus konden we daar nu weer van genieten.

Peter schreef deel twee van zijn verhaal over de reis met de motor sailer 'Rob'. Je kunt het HIER (klik) lezen.

Gon