Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

zondag 25 januari 2015

Gun & Gon hebben wel dezelfde naam!


Na het schrijven van het vorige bericht liet het me toch niet los. Gun en Gon. 
Voor jullie niet zo interessant natuurlijk, maar ik ben toch nog eens even gaan surfen op het net.

Zo vond ik HIER (klik) de betekenis van de Zweedse naam Gun. Het valt op dat het in Zweden in dezelfde periode populair was om je pasgeboren dochter deze naam te geven als in NL. Waarbij het dus ook begrijpelijk is dat Gun en ik even oud zijn.
De betekenis van de Zweedse naam Gun = "strid" oftewel strijd.

En dan Gon. Mijn naam is eigenlijk Hillegonda. Catharina Hillegonda. Op het geboorte- kaartje stond daaronder "We noemen haar Gonny". 
Ik vond de betekenis van Hillegonda HIER (klik). Betekenis is dus ook strijd!
Zo zie je maar dat namen dus toch nauw verwant kunnen zijn in verschillende landen.
Als ik dat eerder geweten en dus onderzocht had, zou ik mij hier vijf jaar geleden voorgesteld hebben als Gun. 
Gon kennen ze natuurlijk niet en het verkleinwoord Gonny al helemaal niet. De uitspraak is op z'n Zweeds dan ook ronduit belachelijk. De G wordt uitgesproken als een harde g, zoals in het Engelse good of het Duitse gut. Oké, dat gaat nog. Maar dan de y. Die wordt hier niet uitgesproken als een y (ie) maar neigt meer naar de u. Tja, daar word je niet vrolijk van als je Gonny heet.

Ik had al heel snel door dat ik dat niet leuk vond en dus ben ik me overal gaan voorstellen met mijn eerste naam en heet voor de meeste mensen hier dus Catharina, een veelvoorkomende naam in Zweden. Dat wordt hier op verschillende manieren geschreven en ik zie het ook wel op deze manier. Maar goed het gaat er niet eens om hoe je het schrijft, want als je jezelf voorstelt ziet diegene dat immers toch niet.
Mocht je ooit naar Zweden willen emigreren, is het misschien handig je even te verdiepen in de uitspraak van je naam op z'n Zweeds of om te kijken of je naam hier voorkomt of een gelijkende naam. Een gewaarschuwd mens...
Overigens heb ik ook nog gedacht me voor te stellen als Conny. Toch internationaal bekend zou je denken. Zelfs zangeressen en filmsterren droegen die naam. Je denkt daarbij toch aan een vrouw nietwaar? Maar nee, in Zweden is het een jongensnaam!
Ik kwam erachter door de prachtige Zweedse film "As it is in heaven" waarin een van de acteurs (Per Morberg) Conny heet. Hij mishandelde in de film zijn vrouw. Ik vroeg het hier aan mensen en ja, het is een jongensnaam. 
Er komt trouwens een vervolg op deze film, hij komt in september uit. 
De film "As it is in heaven" heet oorspronkelijk "Så som i himmelen".
Het vervolg heet "Så ock på jorden". Ik kijk erg uit naar het vervolg! 
Je kunt het Zweedstalige artikel HIER (klik) lezen.
Houd je erg van Zweden, droom je ervan ooit in Zweden te wonen? Heb je de film nog niet gezien? Dan is het een MUST om deze film, die in Norrbotten (iets ten noordwesten van Luleå) is opgenomen te gaan zien! Inmiddels kost hij nog maar zo'n kleine acht euro bij Bol.com. Als je HIER klikt kun je hem bestellen. Nederlands ondertiteld, maar wil je je Zweeds testen of trainen, dan kun je hem ook zonder ondertiteling bekijken :-).

Gon