Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

donderdag 24 oktober 2013

Breuk of wat?


Graven en het defect in de kabel gevonden. Achteraan het huisje van Clas.
Rechts voor ons speelhuisje. Veel Zweedse vrijstaande huizen hebben
een speelhuisje voor de kinderen. Ook hier stond er dus al een.
Klikklik op de foto voor grotere afbeelding.

Het was begin vorige week toen we thuis kwamen na een paar dagen weg te zijn geweest. Het was tegen vieren in de middag. Het was koud in huis, maar tien graden!
Eenmaal bij de ketel schrok ik, het water voor de verwarming was koud! Ik controleerde lichtschakelaars, keek in de koelkast, maar waar ik ook keek, nergens stroom. 
Even naar Clas gelopen om te vragen of hij wel stroom had. Ja, hij had wel stroom. 
De drie fasen in de stoppenkast gecheckt, geen pukkel. 
Dat is balen! Voor hetzelfde geld is het winter en bevriest de hele boel. Het aggregaat aangezet zodat de verwarmingspompen konden draaien.

Dan E.ON maar bellen en binnen een uur was er een servicewagen, de man moest uit Backe komen, inderdaad een klein uurtje rijden. Op de grens van het terrein van Clas en van ons staat een transformatorhuisje. De E.ON man had al snel gevonden dat er een defect was in de ondergrondse kabel tussen het transformatorhuisje en de meterkast in huis. Hij belde een collega om te komen met een nieuwe kabel die voor nood bovengronds aangelegd zou gaan worden tussen het huisje en de meterkast. Hij moest ook uit Backe komen, dus een uur wachten. Samen hebben ze de boel aangesloten en in iets meer dan twee uur na aankomst van E.ON-man 1 hadden we weer stroom, overal, of er niets aan de hand was. E.ON-man 1 was zeer trots dat hij ons in twee uur na aankomst weer aan stroom had geholpen. De kabel was nl. privébezit (voor het geval dat het bij hemzelf eens mis zal gaan) en E.ON-man 2 is zijn buurman in Backe. 

Twee dagen later kwamen ze weer samen en gingen met speciale apparatuur de kabel zoeken en zetten rode verfstrepen in het gras en houten paaltjes. Ze hoopten dat het defect ver van het huis zou zitten, zodat ze niet veel hoefden te graven. Het zoeken ging ook met een of ander apparaat en de ellende zit achterin de tuin (nabij het speelhuisje) waar al oude connecties zitten.
Ze kwamen koffie drinken en vonden ons huis van binnen "KUL!" :-)
Ze gingen graven en graven en op een gegeven moment stak er van alles uit de grond en toen in ene waren ze weg zonder iets te zeggen. Dagen bleef het stil tot gisteren. 
E.ON-man 2 stond in de kuil, rommelde wat en voor we buiten waren om te vragen hoe nu verder, was hij weer weg. Je raakt er aan gewend dat men hier zomaar weggaat zonder iets te zeggen, maar toch went het niet echt. Zouden we nog een nieuwe kabel in de grond krijgen voor de vorst echt toeslaat?