Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

vrijdag 8 februari 2013

Clas en de slee

Hij was al wel 100 jaar oud en we kochten hem dus afgelopen zomer op een loppis op Öhn nabij Strömsund: DE SLEE.


Clas kwam de slee toen bewonderen en Peter en Clas constateerden dat een van de glijders toch wel tamelijk verrot was. "Vind je het leuk als ik probeer hem te vervangen?" vroeg Clas aan Peter. Peter zei dat hij dat heel erg op prijs zou stellen. Clas is enorm handig en heeft een werkplaats met alles erop en eraan. Hij maakt meubels en van alles. De vorige eigenaar van ons huis had vier eetkamerstoelen, maar had er liever zes.
Clas maakte er twee stoelen bij en niemand kon ooit meer zien welke uit de winkel kwamen en welke van Clas, zo goed kon hij ze namaken. Ze staan hier nog steeds alle zes (waarvan vier in het gastenhuisje), ze hebben ze destijds achtergelaten.

Het was begin januari 2013 toen we hout gingen halen achter en dat ik iets verder doorliep. Hé, de slee was weg. Ik kon ook zien welke kant hij opgegaan was, richting Clas :-). We snapten natuurlijk wel waarom. Weer een week of twee later stond hij er opeens weer, met een nieuwe glijder en ook het bankje was gerepareerd. Hoe heeft hij het weer voorelkaar gekregen!

Toen we hem gingen bedanken en vragen wat de kosten waren (waar weer niets van in kwam!) liet hij zien hoe hij het gedaan had. De eerste was namelijk niet goed gelukt, maar nog wel een heel leuk voorbeeld voor ons om te begrijpen hoe hij het had gefikst. We mochten die eerste "mislukte" meenemen en daardoor kan ik het jullie laten zien!

 
Hij had een balk van het benodigde formaat
genomen en deze op vier plaatsen diep ingezaagd.
 
De ontstane spleten opgevuld met dunne stroken hout en houtlijm en de boel gebogen.
Klik op een foto om het beter te kunnen zien.
 
Ja, het heeft al helemaal het model!

Zoals je kunt zien heeft hij er ook een nieuw ijzer onder gedaan.

Dat ziet er weer stevig uit!
En nu weet Peter dus alweer een fikse klus voor komende zomer. Alles schuren en verven. Tja, en dan dat paard nog hé! J