Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

vrijdag 7 december 2012

In de ban van 'ovädret'

Ik weet niet in hoeverre de berichten zijn doorgedrongen tot Nederland, per slot van rekening is het daar ook koud met sneeuw, maar een deel van Zweden heeft deze week erg slecht weer 'oväder' gehad. Het slechte weer, met abnormaal zware sneeuwval, teisterde vooral Stockholm en het gebied ten westen daarvan. Ook ten noorden van Stockholm, maar dan alleen langs de kust en zo'n beetje tot Sundsvall. Het was een drama op de E4. In het midden van de week lag het vliegverkeer, alsmede bus-, tram- en treinverkeer in en rond Stockholm geheel stil. Alleen onder de grond (metro) kon je je nog verplaatsen. Auto's in de stad waren compleet ingesneeuwd. Sneeuwruimen was zeer moeilijk. In Stockholm is deze week 80% van de sneeuw gevallen die normaal gesproken in een hele winter valt. Nu kunnen ze even bijkomen, maar vanaf zondag kan 'ovädret' weer toeslaan. 

En er kwam nog veel meer!Van de weg geraakt


Hier merkten we daar niets van. Althans... vandaag waren we bij ICA.
De diepvriezers waren allemaal leeg en er hingen teksten boven. Er stond dat ze de diepvriezers hadden leeggehaald en uitgeschakeld om ze te ontdooien en schoon te maken. Tja, en toen ze de vriezers weer aan wilden zetten, deden ze het niet meer. Er zijn nu nieuwe vriezers besteld in Duitsland, maar door het slechte weer en de slechte wegen, zijn ze er nog niet. Buiten dit merkten we dus niets van het slechte weer, we hadden meer zoiets van 'Krijgen we ook een beetje meer sneeuw? Niet zoveel natuurlijk a.u.b., maar graag iets meer dan die twee centimeter!'
Gisteren begon het dan en nu ligt er zo tussen de tien en twintig centimeter. Zeer fraai! Het waait niet, dus op elk minuscuul takje ligt wel een paar centimeter. Rushy vond het ook helemaal geweldig. Wat had ze het naar haar zin in de sneeuw, hollen als een gek en zich dan in ene omdraaien, voorpoten laag, achterpoten hoog, uitdagen. Enig! Soms wel even aan een pootje kluiven als er een klontje onder was ontstaan.


Ik zag een leuk recept voor Caffè latte med julsmak in een tijdschrift.
Caffé latte met kerstsmaak. De avond afronden met goeie koffie met een heerlijke geur en smaak!
Hier is het alvast:

Eerst slagroom kloppen. Verwarm daarna 3 dl melk met 4 kaneelstokjes en een theelepel speculaaskruiden in een pan. Verdeel dit over vier grote glazen en voeg aan elk glas 1½ dl sterke (expresso-) koffie toe. Dan nog een lekkere grote toef slagroom erop.
Mums mums, oftewel Mmmmmmm.