Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

donderdag 13 september 2012

Betonnen jungle

 

Toen ik vanmorgen Geert zijn reactie op het vorige logje gelezen had, besefte ik me weer eens extra hoeveel rust en ruimte we hier hebben. Nooit files, nooit hoeven te zoeken naar een parkeerplaats en daar ook nooit voor hoeven te betalen, geen drempels om de snelheid eruit te halen, geen stoplichten (alleen in de steden), weinig rotondes. Geen stress op de weg, niet of nauwelijks asociaal gedrag op de weg. Iedereen kan met gemak vele auto's op zijn erf kwijt. Dat komt natuurlijk allemaal door de ruimte, doordat het hier veel dunner bevolkt is. Geen betonnen jungle, zoals Geert het altijd noemt.

 
Geert woont in België en volgt m'n blog al geruime tijd. Onlangs kreeg ik van hem een mailtje en daarin schreef hij over iets dat in een Belgische gemeente ingevoerd gaat worden bij wijze van een experiment.
Het gaat hierom:
Elke inwoner van die gemeente mag/moet vijf mensen opgeven die hem/haar mogen komen bezoeken. Dit om het verkeer te luwen. Alle overige personen die niet op je lijst staan en je toch willen komen bezoeken, worden bij het binnenrijden genoteerd en de boete volgt nadien keurig. Alles mooi geregistreerd met vol automatische camera's.
 
De media in de regio meldde dit ongeveer zo:
... Men zal werken met borden "verboden toegang, uitgezonderd plaatselijk bediening" die dus afgedwongen worden door camera's die nummerplaten herkennen. Alle inwoners komen op een "witte lijst" en mogen altijd door. Ze mogen de nummerplaten ingeven van vrienden, familie, leveranciers, via een online website. Al het andere verkeer krijgt een boete van vijftig euro. In eerste instantie zal er alleen beboet worden tijdens de ochtendspits.

Je zult er wonen, in die plaats...