Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

zondag 22 juli 2012

Goot, loppis en Laxviken

Laxviken
Wat een bosje klaver al niet kan doen!

Ja, dat heb je als je achterloopt met schrijven; goot, loppis en Laxviken.
Ik begin maar met de goot die Clas voor ons aan de garages gemaakt heeft. Misschien herinneren jullie je nog dat het 's winters, als de sneeuw een beetje van het dak dooit als het niet al te koud is en de zon schijnt, het later op de dag, wanneer het weer onder nul wordt, een grote ijsbaan wordt bij de garages. En dan is het ook nog een helling. In februari j.l. was het schering en inslag omdat het warm was voor de tijd van het jaar. Ik ben wel drie keer gevallen, ondanks dat ik constant met een emmertje grus (heel fijn grind) liep te strooien. Peter hoeft er dan helemaal niet te komen, want een beenprothese is dan werkelijk helemaal onbestuurbaar. Je een voorstelling maken van hoe de auto dan achteruit naar beneden moet, is niet zo moeilijk. Clas had het in vijf uurtjes voor elkaar. Hij heeft de materialen gekocht en alles bevestigd. Terwijl ze buiten bezig waren, ben ik pannenkoeken gaan bakken. Peter maakte n.l. van de gelegenheid gebruik om aan pannenkoeken te komen door aan Clas te vragen of hij tussen de middag pannenkoeken wilde eten en zo ja, wat voor. Hij had veel zin in pannenkoeken met spek. Onder het eten zei hij dat hij donderdag naar Marsfjällen zou gaan. Twee dagen. Hij moest daar iemand helpen met timmerwerk in een stuga. Ik vertelde dat we daar pas geweest zijn en dat we het boek van Bernhard Nordh hadden gelezen, hij noemde gelijk de titel en vond onze belangstelling daarvoor leuk. Hem de foto's laten zien op de pc. Ook de foto met de besneeuwde berg in de verte en de houten hekken kwam voorbij. Ik dacht dus dat die voor de rendieren waren, en dat zijn ze ook bijna altijd, maar Clas zei dat deze dat niet zijn, deze staan er i.v.m. de sneeuw. 
We zijn erg blij met de goot!

Op het ogenblik barst het overal van de loppisar (meervoud van loppis :-). Vrijdag waren we in Strömsund. Er stond een bord langs de weg en er stond op dat er een loppis was op Öhn, een eiland ten westen van Strömsund op zes km rijden. Dat eiland wilde ik al heel lang eens bezoeken en als je op die afstand een loppis aanprijst, dan mag het toch wel een beetje iets voorstellen. En dat was ook zo. We kochten een paar kleine dingen, maar ook iets groots, en daar hadden we een aanhanger voor nodig. We zouden er zaterdag voor terugkomen. Ik zal eerdaags met een apart logje komen over die aankoop en die zaterdag, ook met foto's.


We hebben ook nog een klein uitstapje gemaakt, ook vanuit Strömsund. In dit geval reden we richting Föllinge. Eenmaal in Laxviken zagen we iets waar je wat kon eten en/of drinken. Het was een heel mooie stuga met eetzaaltje met werkelijk een ongelooflijk mooi uitzicht. Dat uitzicht valt op geen enkele foto vast te leggen of ook maar enigszins te benaderen. Je moet er zijn om het te begrijpen. Er zijn ook drie stuga's met elk 4 bedden (2 x stapel) en naar ik meen tien plaatsen voor caravans en campers met stroom. Het meer dat Hotagssjön heet, is erg geliefd door visliefhebbers.
We aten er een lekker stukje broccoli paj (dus pie met broccoli) met rauwkost ernaast. We raakten aan de praat met de eigenaar. De bergen in de verte, die mede zorgen voor het prachtige uitzicht en waar nog sneeuw op ligt, liggen 40 km westwaarts. Zelf woont hij met zijn vrouw op de berg die vanuit het restaurantje gezien rechts is. Daar heeft hij ook een geweldig uitzicht, vertelde hij. Ze kunnen helemaal naar Östersund kijken. Dat moet denk ik hemelsbreed zo'n honderd km zijn. Hij is buiten het toeristenseizoen ook muziekleraar op een school in Strömsund, geeft drum- en vioolles.
Hij vertelde dat het hele spul te koop staat. Wauw! Ook dat hij hoopt op belangstelling vanuit Nederland. Ook dat Zweden dat graag willen in het algemeen, omdat we qua karakter op elkaar lijken, althans, dat vinden de Zweden. Maar goed, lees je hier al een poosje en loop je al een tijd met de gedachte om in Zweden zoiets te beginnen, dan is dit een geweldig mooie plek. Ik weet natuurlijk niets van omzet e.d., maar de plek is prachtig. En het kost zo weinig dat je het bijna niet kan geloven. Het spul is gebouwd in 2000. Dit is de link naar de makelaar. Klik maar eens op 'Alla bilder' om een eerste indruk te krijgen. Alleen kijken is al leuk...