Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

maandag 16 juli 2012

Åsele marknad


Vandaag zouden we naar de jaarmarkt in Åsele gaan. Klik maar eens HIER.
Al hadden we al vier keer eerder de kans, we waren er nog nooit geweest.
Maar nu was het anders. Ten eerste kwamen Sten en Mirja een paar weken geleden geheel onverwacht op bezoek. Ze wonen in Åsele en in 2008 en 2009 zagen we ze met regelmaat, maar toen we van Gafsele naar Hoting verhuisden, verwaterde het na verloop van tijd. Åsele - Hoting is 80 km. Dan wip je niet zo snel even langs, ook al is het maar gewoon een rechte tweebaansweg. We zijn nog wel een keer langs geweest, maar toen waren ze naar Finland.
Maar goed, een paar weken geleden waren ze hier dus, ze kwamen van een tandarts in Vilhelmina en reden 40 km extra om te kijken of wij hier nog wonen en zo ja, hoe het met ons gaat. Zo gezellig was dat! Ze vroegen of we nog naar de jaarmarkt zouden gaan en we besloten toen van ja! We konden dan de auto bij hen op het erf zetten en dan zou het voor Peter niet zo ver lopen zijn. Achteraf vandaag stond hij erop om Peter bij de markt af te zetten.
We hebben van te voren ook Tineke gebeld. Zij woont immers 20 km van Åsele en was aan het helpen bij Åsele camping. De camping is onlangs overgenomen door een leuk Nederlands echtpaar. Die hadden het enorm druk natuurlijk. Alleen al 150 campers/caravans per nacht tijdens de markt. Leuk om even kennis gemaakt te hebben met Wil en Peter en hun kinderen. Tineke kon er even tussenuit met ons naar de markt.
Eerst de auto dus parkeren bij Sten en Mirja. Maar we mochten niet gelijk naar de markt. We werden op de gezellige altan gezet, die vol met planten hangt. Er kwam koffie, frisdrank, tunnbröd, stokbrood, gerookte zalm en gerookt elandenvlees op tafel. Koekjes, ijsjes, kortom, we hoefden niet erg in de verleiding te komen op de markt, ook al stonden daar veel eettentjes met allerlei heerlijkheden die je hier anders niet zo gemakkelijk vindt. Voor Peter werd de markt al snel te zwaar en hij is teruggelopen naar Sten en Mirja, ook al had Sten gezegd dat hij hem kon bellen, dan zou hij hem ophalen. Maar dat was niet nodig.
Tineke en ik zijn dus alle straten doorgelopen, ik geloof dat er zo'n 200 kramen waren, plus muziekbandjes en een kleine kermis ergens achteraf. Het was prachtig weer en allemaal erg gezellig. Het enige dat ik gekocht heb is Hollandse kaas. Nederlanders die in Zweden wonen en rondrijden met een heel grote wagen met Hollandse kazen. Ik kreeg gelijk zin in een stuk pittige oude kaas. Ook nog maar een stukje bleu (niet Hollands :-).
Eenmaal terug bij Sten, werden Peter en ik uitgenodigd om eerdaags mee te gaan vissen. Dan moeten we eerst naar Åsele en dan door naar Tegelträsk, daar hebben ze een visboot van 5 x 2,70 m.  Een pittige rit, maar dat hebben we er wel voor over. Ik dacht eerst dat de mannen samen zouden gaan, maar nee Mirja en ik moeten ook mee. Ik zit wel een beetje met Rushy. Als het geen warm weer is kan ze in de bench in de auto als die in de schaduw staat met open raam. Maar als het uitkomt voor Tineke, dan mag ze ook een dagje daar. Daarna hebben we Tineke weer afgezet bij de camping en waren we om een uur of vier weer thuis.