Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

vrijdag 22 april 2011

Wat ik nu weer las.......

- Kraanvogels wordt een steeds groter probleem voor de landbouwers in Jämtland. Ze vertrappen gewassen voor duizenden kronen en daarom heeft het provinciaal bestuur, Länsstyrelsen, een crisisvergadering bijeen geroepen.
Vorig jaar hebben kraanvogels bij een landbouwer in de gemeente Ragunda zoveel rondgelopen dat ze een oogst van ruim 35.000 kilo vertrapt hebben. Hiervoor kreeg hij van Länsstyrelsen een vergoeding van 97.000 kronen. Hetzelfde gebeurde in Nälden vorig jaar. Een landbouwer had grote problemen om de vogels weg te jagen, die uiteindelijk een oogst verwoest hebben van meer dan 15.000 kronen.
Länsstyrelsen riep woensdag de betreffende landbouwers, het wildschadecentrum, en de rijksbond voor landbouwers LRF bijeen voor een gezamenlijke discussie om het probleem op te lossen. Hier werden diverse mogelijkheden besproken zoals verschillende afschrikmethodes en jacht. De landbouwers zijn het erover eens dat het veranderende landschap, de moderne landbouw, de oorzaak is van de grote schades. Er is geen nat grondgebied meer over zoals voorheen en er is een grootschalige intensieve landbouw voor in de plaats gekomen. De kraanvogels hebben dus geen andere plaats om te landen dan op de akkers. In Ragunda zijn de kraanvogels met vuurwerk verjaagd. Dat helpt wel maar is geen oplossing voor de lange termijn. Bovendien moeten de afschrikmanieren gevarieerd worden wil het op termijn nog effect hebben. LRF is nu aangewezen als verantwoordelijke om het project te leiden. LRF zal een groep gaan vormen met landbouwers, onderzoekers en wellicht jagers en ornithologen die gemeenschappelijk een oplossing moeten gaan zoeken voor het probleem..........
Tot zover dit bericht.


Eigenlijk kan ik me niets voorstellen bij grootschalige intensieve landbouw in Jämtland. Ja, zie wel boerderijen, maar die doen me niet denken aan die grootschaligheid zoals bijv. in Nederland. Absoluut niet. Als ik dan in dit bericht bijv. lees dat een landbouwer zijn oogst is verwoest en hij 15.000 kronen schade heeft, dan denk ik dat het geen grootschalig bedrijf is. Deze 15.000 kronen is n.l. nog geen 1.700 euro! Natuurlijk is het vervelend voor zo'n boer, dat zal ik niet ontkennen. Maar grootschalig???