Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

woensdag 12 augustus 2009

Ja hoor, goed aangekomen!

Rush met haar kop op m'n schoot.

"Heb ik geen mooie oren?"

We zijn goed aangekomen, gisteravond om middernacht. Erg laat, normaal gesproken komen we hier aan rond etenstijd 's avonds. Maar we gingen langs bij kennissen in midden Zweden, vlakbij Vansbro. Daar gingen we veel te laat weg, pas tegen 16.00 uur. Niet omdat we zo enorm lang bij ze waren, maar omdat alles later werd dan gepland. Jammer trouwens dat ik geen foto's heb gemaakt bij Tom en Ellen. Zij hebben daar iets gekocht en zijn er met hun kinderen op vakantie en zijn daarbij ook druk aan het verbouwen en schilderen. Heel leuk!
Het begon 's morgen al bij Helen (= B&B Pure Retreat in Rinkesta, blog 9 juni over terugreis 29 mei). Altijd gezellig, dus te laat op pad. Kwam het bij het afrekenen nog ter sprake dat het huis van haar moeder te koop staat in het gehucht Mölntorp (boerenland) even verderop. We mochten het zien. Tja, wij hebben al een huis en geen geld over om in die omgeving een huis te kopen. Het gebied ligt ruim ten westen van Stockholm en onder Eskilstuna. Een mooie uitvalsbasis voor mensen uit die steden en dus duurder. Het huis moet een kleine 150.000 euro kosten. Geen geld in vergelijking met Nederland en een fantastiche plek bleek na bezichtiging. Die bezichtiging moesten we toch vooral doen volgens Helen, was het niet voor onszelf, dan konden we het in Nederland verder vertellen. Nou bij deze dan, wie de plaatjes wil zien zegt het maar. Daarna op weg naar Vansbro. We naderden een gehucht van ca. 10 huizen langs de weg. Het was een "70 km.-weg" en in het dorpje mag je 50 km. Dus als gebruikelijk laten we de auto dan uitrollen (in dit geval Peter) om eenmaal door het dorpje weer naar de 70 km. of iets meer te gaan. Was er snelheidscontrole. Wij moesten ook aan de kant en Peter kreeg de camera onder zijn neus om aan te tonen dat hij 62 km. reed. Papieren voor de dag en zo en dus een bekeuring. Nou als ze zulke bekeuringen in Nederland zouden geven zou men misschien ook eens fatsoenlijker gaan rijden. Je gelooft het niet..................omgerekend 240,-- euro!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wij zeiden dat je voor deze overtreding zeker niet boven de 100,-- euro krijgt in Nederland.
Ik wist wel dat ze hier strenger zijn. Met alcohol helemaal. 0,0000000 promille of er hangt je ik weet niet wat boven het hoofd en al vrij snel inname van je rijbewijs. Al met al kostte dit geintje behalve twee lekkere etentjes bijvoorbeeld, ook zeker een half uur tijd. Daarbij komt ook dat het naar Tom en Ellen redelijk oneconomisch rijden was bij Helen vandaan.
De eerste twee reisdagen waren prima. Heerlijk weer. Een heel brave lieve hond, die het geweldig vond voorin de auto en waar je geen kind aan had. Heel gezellig de eerste avond bij Pia en Steffen in Denemarken. Ze waren weg van de koffielikeur en hadden al een grapje uitgehaald met een kennis die op bezoek kwam later. Ze vroegen n.l. of diegene een glaasje Hollandse jenever wilde. De persoon in kwestie zei nadrukkelijk van niet. Ja, maar hij moest het toch maar proberen en hij vond de koffielikeur erg lekker. Toen we uit de auto stapten na aankomst kwam Steffen aangelopen met 2 grote glazen lager bier van het vat. Gelukkig hadden we onderweg al gegeten. Heerlijk donker bier uit de streek daar. Ze hadden immers de avond ervoor een feest gehad (de reden dat wij een dag later vertrokken uit Nederland). De gasten hadden het vat lager bier dat ze besteld hadden niet leeg gekregen en dus moesten we maar helpen. Dus alle vier 2 glazen lager bier op. Toen uitgebreid Rush uitgelaten, douchen en naar bed. Slapen als rozen alle drie. Zo ook bij Helen en vannacht hier. Vandaag alles weer even een plekje gegeven en boodschappen gedaan. Bij Rob & Christien langsgeweest. Daar morgen meer over.