Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

donderdag 29 juni 2017

Ingezakt brood en Lapplandsporten


Wat hebben ze met elkaar te maken, een ingezakt brood en Lapplandsporten (Lapporten)?
Is het gezegde niet: De wens is de vader van de gedachte?
 
Wel, ik bak altijd zelf ons volkorenbrood. Die lukken altijd, behalve afgelopen weekend, toen was een brood helemaal ingezakt. Ik snapte niet hoe dat kon, maar het was afschuwelijk weer, met veel regen. Volgens Peter kan een sterk lagedrukgebied dan best zoiets als een ingezakt brood veroorzaken. Goed, daar houden we het dan maar op.
Het brood smaakte er niet minder om, het was zelfs erg lekker. Scheelt ook nog beleg, dus beter voor de lijn ūüėä
 
En toen gebeurde het, toen er een boterham op mijn bord lag. Ik zag in mijn boterham de poort van Lapland; Lapplandsporten.
 
 
 
 
Abisko is een kleine plaats in Kiruna Kommun.
Ongeveer twee kilometer ten westen van Abisko ligt Abisko turiststation van de Zweedse toeristenvereniging (STF) waar ook een treinhalte is.
 
Het bekende uitzicht op Lapplandsporten of Lapporten, wat je zou kunnen vertalen als de poort van (of naar) Lapland, met de toppen Tjuonatj√•kka en Nissuntj√•rro van respectievelijk 1540 en 1721 meter boven de zeespiegel, is een symbool voor de bergwereld gezien vanaf Abisko.
Het is een gebied in Zweden waar ik nog altijd heel graag een keer naartoe wil.
 
 
Lapporten (Lapplandsporten).
 
 
In het westen van Abisko, nabij Abisko turiststation, komt de rivier Abiskojåkka uit in Torneträsk.
De rivier stroomt via Abiskokanjonen (de kloof van Abisko), die een van de attracties is in de omgeving van het dorp.
 
 
Abiskokanjonen, de kloof van Abisko.
 
 
De 450 km lange Kungsleden (klik) begint bij Abisko en loopt naar het zuiden tot Hemavan. Wat zou ik graag nog een stuk jonger zijn, het lijkt me geweldig om dit langeafstandspad, of een flink deel ervan, te kunnen lopen! Het kan nu thuis in de stoel via streetview van Google (klik), echt waar! Maar ja... dat is wel heel erg behelpen, je wilt het voelen, ruiken, horen, beleven!
 
 
En nogmaals.
 
 
De geschiedenis van Abisko begint met de bouw van Malmbanan van 1899 tot 1902. Deze spoorlijn was nodig voor het vervoer van malm (erts). De tunnel voor deze spoorlijn onder de berg Nuolja door, was een groot project en daardoor woonden de arbeiders hier meerdere jaren. Toen de spoorlijn klaar was kocht de Zweedse toeristenvereniging STF een van de huizen en begon hier met het onderbrengen van toeristen. Daarna werd het toerisme belangrijk voor de verdere ontwikkeling van Abisko.
 
 
En alweer.
 
 
Abisko is een van 's werelds beste plaatsen om het noorderlicht te kunnen aanschouwen. Het klimaat zorgt 's winters voor wolkenvrije heldere sterrennachten. Op de berg Nuolja is nu het Aurora Sky Station gebouwd, te bereiken per kabelbaan.
Wanneer je een biljet koopt voor de kabelbaan krijg je een warme overall aan, bij de prijs inbegrepen. Je kunt er, behalve je te verwonderen over de schoonheid van het noorderlicht, ook dineren.
 
Als ik naar Abisko zou gaan dan zou het 's zomers zijn. Waar we nu wonen in Hoting is het noorderlicht ook wel geregeld te zien, dus daar zou ik niet voor gaan.
Nee, het berggebied lijkt me van overweldigende schoonheid, daarvoor zou ik gaan.
Het komt er vast nog wel een keer van.
 
 
Abisko in het rood en Hoting in het geel bij de ster.
Dus Hoting waar we wonen lijkt nu ook weer niet zo heel ver van Abisko.
Toch is het evengoed nog zo'n 760 km enkele reis. 
 
 
Nou, misschien begrijpen jullie aan de hand van de foto's dat mijn gedachten naar de poort van Lapland gingen toen de ingezakte boterham op mijn bordje lag.
 
Gon
 

Omdat ik nog nooit in Abisko ben geweest, komen de foto's van internet.
 
 
Aurora Sky Station - Abisko
Klik maar op de foto voor groter en mooier beeld!