Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

maandag 19 december 2016

Laplandkoorts

 
 
Met Rushy aan de wandel

 
 
 
 
Het filmpje pas kijken na het lezen van dit bericht...
 

Even dit berichtje om mijn kerstverhaal 2016 alvast aan te kondigen.
Wat is deze maand tot nu toe snel gegaan.
Eerst hadden we lichte vorst gevolgd door 3 etmalen achtereen van constant -25°C. Daarna duikelde de temperatuur naar zo'n -10°C ongeveer.
Dat was allemaal fijn en ook erg mooi. De bomen waren na een nacht met mist helemaal dik berijpt.
Voor de -25 draaien we ons hand niet om. Zeg nu niet "brrrrrrrr" of "koud!!", nee, niet zeggen, niet nadat je hier ooit eens bent geweest. Want echt, neem van mij aan dat je dat dan niet meer zeggen zal, het is een heel andere kou dan wanneer het in NL zo'n temperatuur zou zijn. Nee hoor, je er lekker op kleden en gaan met die banaan. Honden hebben ook een heerlijk jasje.
Overigens dragen ze die alleen als het kouder is dan zo'n -15. We hebben honden die gewoon in huis wonen en die meegekomen zijn. Ze waren de lage temperaturen dan ook niet gewend. De dierenarts waarschuwde ze toch vooral niet te snel een jasje aan te doen. Ze harden af en hun vacht past zich snel aan. Vandaar vanaf -15 ongeveer pas in het jasje. Gaat al die jaren al prima.  Ze hebben plezier buiten, dat zegt genoeg.
Maar dan nu, nu regent het en lijkt het voor het gevoel wel zomer. Zo'n groot temperatuursverschil doet het nu erg warm lijken bij +1. Van ons mag het gelijk weer onder nul duiken en dat het maar onder nul mag blijven tot begin april! Dat is onze wens. Het is hier 's winters het lekkerst tussen -5 en -20°C.

Nu dus even een beetje glad buiten en de loopwijze weer aanpassen:

 
 

Lopen als een pinguïn als het ware en steeds je hele gewicht op de voet waar je op gaat staan. Het is even wennen, maar nu heb ik het al jaren onder de knie. Dat scheelt heel veel valpartijen.
Het ziet er wat vreemd uit, maar dat kan je niets schelen als je maar overeind blijft. Tijdens onze eerste winter hier begreep ik niet waarom de mensen zo liepen, tot ik eens dit plaatje tegenkwam.

Het kerstverhaal zal ik a.s vrijdag 23 december plaatsen. Deze keer dus niet in delen, maar pats, het hele verhaal in één keer.
Zoals de meesten van jullie wel weten is 't het beloofde vervolg op het kerstverhaal dat ik vorig jaar schreef.
Dus als je lekker wilt zwijmelen met kerst dan kan dat met dit kerstverhaal dat zich in mijn fantasie afspeelt in de omgeving waarin ik woon, wij wonen.
Bovenaan in dit bericht heb je een filmpje zien staan, een filmpje over de winter (met ook zijn sporten) in Lapland. Het is opgenomen in Fins Lapland, maar neem van mij aan dat het er hier precies zo uitziet en aan toegaat. Het zal je helpen de sfeer te verbeelden bij het kerstverhaal.
Mocht je het eerste deel vorig jaar niet gelezen hebben, of kan je het je niet meer zo goed herinneren, dan vind je dat HIER (klik) en kan je alvast in de stemming komen.
 
Tot vrijdag!
Gon