Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

zaterdag 12 december 2015

Veel om te delen


Sinterklaas ligt alweer even achter ons, hij zal al wel weer in Spanje zijn aangekomen. 
Buiten ligt sneeuw, binnen is het lekker warm en gezellig. De kerstboom heb ik woensdag al gezet. Verlichte sterren en kransen hingen al eerder.
Het programma 'Bonde söker fru', de Zweedse 'Boer zoekt vrouw' heeft nog maar één aflevering te gaan. Jammer, ik kijk er altijd graag naar. 
Zwijmel, zwijmel, nou ja, niet altijd.
Maar nu, tijdelijk en helemaal geënt op Kerstmis, hebben we op hetzelfde net 'Jul med Ernst', oftewel 'Kerst met Ernst'. 
Dit programma bestaat al jaren en is heel gezellig. Ernst, een Zweed met Oostenrijkse ouders, strijkt altijd neer op een heel mooi plekje. Eens een keer in een verbouwde watermolen, ook wel andere gebouwen, maar deze keer op een mooie oude boerderij. 
In een paar afleveringen kookt en bakt hij erop los en maakt allerlei kerstversieringen voor binnen en buiten. Ik heb inmiddels begrepen dat het programma niet in Nederland bekeken kan worden op internet. TV4 is een commerciële zender, daar zal het wel mee te maken hebben. 
Het leek me leuk eens een paar van zijn recepten met jullie te delen, maar niet voor ik ze zelf uitgeprobeerd heb. Het zijn altijd heel toegankelijke recepten, geen moeilijk gedoe. 
Hieronder dan twee recepten. Ik zal ze eerdaags ook op Kokkerellen (klik) plaatsen, dan zijn ze later ook nog gemakkelijk terug te vinden.


Ädelostbakelse
oftewel snacks met dadels, walnoten en blauwe kaas

Nodig:

1 verpakking bladerdeeg
blauwe kaas
dadels (van die lekkere zachte!)
walnoten
1 ei
vormpjes (ik gebruikte wegwerpvormpjes, maar je kunt ook een grote bakvorm voor muffins of cupcakes nemen, wel zo handig, maar ik heb er geen)

Zo doe je het:

Verwarm de oven voor op 225 graden
Knip stukjes bladerdeeg van ongeveer 10 x 10 cm (of passend in jouw vormpjes) en leg ze in de vormpjes, laat de hoeken van het deeg er als ‘ezelsoren’ uit steken.
Doe in elk vormpje met deeg een ontpitte opengevouwen dadel en daarop stukjes walnoot. Leg daar een stukje blauwe kaas op.
Klop het ei los en bestrijk het uitstekende deeg.
Bak ongeveer 10 minuten tot het deeg een mooie kleur heeft, de kaas is gesmolten en licht borrelt.
Erruggg lekker!Snabba frukt- och nötlimpa
oftewel snel vruchten- en notenbrood


Nodig voor 2 stuks:

1½ dl roggemeel
2½ dl volkoren speltmeel
6 dl volkorenmeel
4 dl bloem
50 gram hele hazelnoten
50 gram gemengde gedroogde vruchten
7½ dl yoghurt
2 dl donkere (dunne) stroop
sesamzaad
4 tl bakpoeder (bicarbonaat)

Zo doe je het:

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Roer alle ingrediënten door elkaar, het is plakkerig deeg dat hoort zo.
Beboter de cake- of broodvormen en bestrooi de binnenkant van de vormen met sesamzaadjes.
Verdeel het deeg over de vormen, strijk het een beetje glad en bestrooi met sesam. Druk de zaadjes bovenop een beetje aan, ze lieten bij mij namelijk gemakkelijk los.
Bakken in 1 – 1½ uur, ligt aan het soort oven. Even testen met een breinaald. 

Zelf nam ik twee vormen van 30 cm lang en 11 cm breed, dit ging prima.
De maten klinken wat vreemd met halfjes (1½ dl, 2½ dl, enz.) dit komt omdat ik het recept gehalveerd heb. Het recept met vier broden... ik vond het wat veel :-)
De hoeveelheid gemengde gedroogde vruchten vond ik wat aan de lage kant, volgende keer verdubbel ik het. Het is beslist geen mierzoet brood.
Alle genoemde meelsoorten zijn hier allemaal in elke supermarkt te koop. In Nederland zal dat wel moeilijker zijn. Ik denk dat je dan met volkorenmeel en bloem ook een goed resultaat kunt krijgen. Dan een beetje dezelfde verhouding, dus 10 dl volkorenmeel en 4 dl bloem.

Voor nu dit dan even wat het delen van de recepten betreft.

***************

Wat heb ik nog meer te delen.
Je hoort en leest zoveel over de vluchtelingen, zowel positieve als negatieve dingen. 
Want natuurlijk is er angst en ja, natuurlijk zijn er engerds meegekomen met de vluchtelingenstroom. Maar die hadden evengoed wel gekomen.
Natuurlijk zijn het veel vluchtelingen. Maar vaak zo weinig begrip en medeleven voor hen. Waarom ze allemaal zien als terroristen of als gelukzoekers? Denken we nu echt dat ze het zo fijn vonden om alles achter te laten? Hebben we niet genoeg beelden gezien?
Ik zeg niet dat jullie dat doen, begrijp me goed, maar dat ik het veel tegenkom in nieuws dat tot mij komt. 

Vandaag las ik dus iets moois. Het gaat over de 17-jarige Mika Kraft die zijn pagina op Facebook in de eerste week na oprichting al zag doorschieten naar duizend likes.
Met zijn fotoportretten en korte verhalen geeft hij de Syrische vluchtelingen een gezicht. Het gaat om Heumensoord in Nijmegen waar 3000 vluchtelingen verblijven.
Je kunt over het mooie initiatief hier lezen.
Het is heel mooi dat de vluchtelingen op deze pagina (klik) een gezicht krijgen en als je eenmaal begint te lezen ga je door en krijg je een beter beeld.
Meer begrip en medeleven, wat hulp misschien, het is een mooie kerstgedachte, maar niet alleen met kerst, het is sowieso een mooie gedachte en hopelijk meer dan dat...

***************

Dan kwam ik dit nog tegen vandaag, dit kerstliedje kennen we allemaal maar ik had het nog niet eerder in A Capella gehoord en deze groep Pentatonix brengt dit op voortreffelijke wijze.

Dus veel plezier met bakken, lezen en luisteren J
Oh ja, en vergeet het eerste deel (van drie) van m'n kerstverhaal niet dat ik zal plaatsen a.s. woensdag 16 december.
Gon