Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

maandag 22 juni 2015

De tulpen!!!
In DIT (klik) bericht, dat ik ergens in mei schreef, vertelde ik over de tulpentuin in Västernorrland en dat die geopend zou zijn t/m 13 juni. Ook dat tulpen hier veel later bloeien omdat eerst alle sneeuw moet smelten en alles hier nu eenmaal later begint. 
Ik vertelde ook dat het klimaat in Västernorrland milder is dan hier in Jämtland. 
Het scheelt wel gauw twee weken met de natuur en het scheelt ook wel in de klimaatzone. 
Bij vaste planten in een tuincentrum staat hier altijd aangegeven tot in welke klimaatzone een plant winterhard is. In Jämtland zijn dat niet zo heel veel gecultiveerde vaste planten. Wel wilde planten die hier van nature voorkomen.
In het bericht stond ook dat wij afgelopen najaar als probeersel een paar tulpenbollen in de groentetuin hebben gepoot, net als mini narcissen. Als het goed zou zijn zouden die dus later gaan bloeien dan in de tulpentuin in Västernorrland die zou openen op 24 mei. 
De opening van die tulpentuin is met een week verlengd zag ik op internet, dus wellicht zijn ze ook later gaan bloeien dan verwacht, ik houd het voor mezelf dus even op 1 juni. Ik moet een streefdatum maken om te kunnen vergelijken. 
Het voorjaar was zo koud, het koudste voorjaar hier sinds 1857. Ik hoop niet dat de zomer, die nu net begonnen is, ook de koudste wordt sinds 1857!
Wel, deze foto's van onze 'test' tulpen en mini narcissen heb ik gemaakt op de midzomerdag! Dus... bloeien ze ca. drie weken later dan bij onze oosterburen in Västernorrland. Het is wel vreemd hoor, tulpen in juni. Maar ze zijn prachtig en we vinden het zo leuk dat we er meer gaan kopen en planten. We zetten ze dan dichter bij het huis en natuurlijk niet meer in de groentetuin. Om het huis is het ook nog ietsje warmer. 

We hebben een paar heel mooie dagen gehad, heerlijk! Eindelijk, 22 graden in de schaduw en overwegend zonnig, hoe was dat ook alweer, wel nu weten we het.
Nu komt er vooral woensdag regen en zal ik daarvoor maar even rabarber oogsten. Hoogste tijd om er e.e.a. mee te gaan doen! Ook niet erg op een verregende dag.
Ik heb nog steeds diverse onderwerpen waar ik over wil schrijven, maar de eerstvolgende keer zal het dan hoogstwaarschijnlijk over de waterschade in het gastenhuisje zijn. 
Niet eerder had ik eigenlijk zin om er over te praten of te schrijven. Er komt best veel op je af, maar nu alles wel een beetje bekend is en op z'n plaats gevallen is, zal het er nu dan van komen.
De eerste container met troep is al opgehaald. Gelukkig, want hij stond behoorlijk in de weg omdat onze eettafel in de zon (we hebben ook een eettafel in de schaduw) daar altijd staat. 
Nu moest hij eerst zijn nieuwe container kwijt alvorens de volle op te kunnen pakken, dus staat de eettafel in de zon nu op z'n plaats. 
Het enige minpuntje is het uitzicht :-) maar, so what?Gon