Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

vrijdag 29 mei 2015

Het is toch voorjaar?


Bosanemoontjes (vitsippor).


Tja, ze zeggen het, maar er is niet veel van te merken. Hadden we vorig jaar al dagen van tot +28 graden te pakken, wat natuurlijk ook niet helemaal normaal was, nu blijft het maar fris. Het aantal graden boven nul is slechts de helft van toen en er is bijna geen dag geheel droog. Het nodigt niet erg uit om in de tuin te werken en ook niet om potplanten te kopen. Nu is dat nog vroeg zat, want een soort van ijsheiligen is hier wel een maand later. Tijdens het eerste voorjaar hier, dat was in 2010, maakte ik de fout. Zodra ik ergens in een dorp 20 km verderop pot- en perkplanten te koop zag in een krantje, was ik op weg. Veel te vroeg! Wat heb ik lopen slepen met al die planten. 
Elke avond naar binnen en 's morgens weer naar buiten. Die fout maak je dan niet weer. Maar moeilijk is het wel, als je gewend bent dat (in NL) het na half mei veilig is. 
Maar het hoeft niet te vriezen, nu is het al een paar weken niet onder nul geweest. 
In mei kan het dus alle kanten op.

De grasmat is nu wel weer groen en alle planten zijn zelfs al voor de dag. Planten als lupine, boerenwormkruid, ridderspoor, moerasspirea, geranium (wild, dus ik bedoel geen pelargonium) en nog heel veel meer. De geraniums staan vaak al in knop, de rest nog niet. Zo vlak na midsommar, dan komen ze. Dan gaan we een week of zes genieten van heel, heel veel bloemen hier! Alle bermen staan dan ook vol. 
Nu moeten we het nog even doen met de bosanemoontjes die op hun eind lopen. 

Het is trouwens alweer 24 uur per dag licht. Nog even en ik kan elke avond rond middernacht weer naar de oever van het meer tegenover ons huis lopen voor een foto. Misschien ga ik dat wel weer doen, net als drie jaar geleden. Zoveel verschillende beelden van een zelfde plaats genomen.
Als je eens een kijkje wilt nemen, HIER (klik) staan de foto's van 2012. Er zijn juweeltjes bij, maar ook saaie natuurlijk, bij regenachtig weer.

Tussen de regenachtige dagen door hebben we wel het hout weggewerkt. Heerlijk, geen hele zomer met hout kloven. Ik kom hier eerdaags nog wel op terug. 

Ik wens iedereen een fijn weekend en hopelijk zowel in NL als in SE wat aangenamer weer!

Gon