Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

maandag 9 februari 2015

Semlor en Mari Boine

Het weekend is alweer om.
Vrijdag was het de nationale feestdag van de Samen. In 1992 werd tijdens een Samen conferentie in Helsinki besloten dat 6 februari de nationale feestdag zou worden en in 1993 werd hij dan voor de eerste keer gevierd.
Op de televisie (SVT2) werd een concert van Mari Boine uitgezonden in twee delen. Vrijdag een deel en zaterdag het andere deel. Ik heb er heel erg van genoten.
Het concert werd in het jaar 2012 in Oslo opgenomen in verband met een internationale "Urfolks-"conferentie (Urfolk = in dit geval de Samen) in Kautokeino. Samen (Sami) is hetzelfde als Lappen, maar die naam zien ze zelf als belediging.
Het programma is nog te zien op SVT2 en ik meende hier de link te plakken, maar bij nader onderzoek zag ik dat het alleen in Zweden bekeken kan worden, jammer! 
Voor wie haar niet kent; Mari Boine is een Noorse joik-zangeres en representante van haar volk de Samen. 

Eindelijk hadden ze vrijdag nog semlor bij ICA. Als je niet weet wat semlor zijn kun je dat HIER (klik) lezen. Ze zijn dus maar in een korte periode per jaar verkrijgbaar. 
We verheugden ons er al even op, maar de keer hiervoor waren we te laat. Ik had ze natuurlijk ook zelf kunnen maken. 
Het recept vind je op een andere blog van mij, HIER (klik) op Kokkerellen.

Qua weer hadden we ze buiten op het bankje kunnen eten, de zon scheen, maar het was ook ruim boven nul. Aangezien het bankje vastgevroren staat voor het gastenhuisje en er een halve meter sneeuw op dat dak ligt, durfden we er niet te gaan zitten. Je weet bij dooi nooit wanneer die massa gaat glijden. Lijkt ons erg gevaarlijk om daar onder bedolven te raken. Je kunt je nek wel breken of weet ik wat. Dus toch maar gekozen om het binnen te doen en te genieten van de zon die in de keuken/eetkamer scheen.
Ik kom nog even terug op Mari Boine, vind het jammer dat je in NL het concert niet kunt bekijken als je dat gewild zou hebben. In 1994 kocht ik al mijn eerst cd van haar, gewoon in Nederland gehoord en gekocht en nog altijd vind ik het steengoed. Voor wie haar nog niet kent heb ik hieronder een paar nummers gezet. Het is een keuze uit een massa goede nummers. Een erg bekend nummer is Gula Gula (joik!), dat ze voor haar grootvader schreef. De eerste uitvoering hieronder is de "pure".
Als je echt wilt genieten van de nummers hieronder, je even jezelf wilt trakteren op mooie muziek, zet dan een goede koptelefoon op. Ik had ooit een koptelefoon nodig om te skypen en heb toen gelijk een heel goeie gekocht. Daar heb ik nooit spijt van gehad, want wat klinkt de muziek op de pc dan onwijs goed. Het is niet te vergelijken, muziek uit je blikkerige pc boxjes of uit een goede koptelefoon. De nummers zijn heel verschillend, dus ik hoop dat je niet afhaakt na één of twee :-).

Met regelmaat wordt er wel een remix gemaakt van een nummer van Mari Boine. Ik moet zeggen dat ik deze hieronder regelmatig beluister. Smaken verschillen, vooral ook als het om muziek gaat, maar ik ga aardig uit mijn dak van deze remix. Dus hetzelfde nummer als hierboven, maar dan een remix.

Hieronder een heerlijk rustig nummer Ahccai, ingetogen, je kunt er echt bij ontspannen. 

Hieronder een remix van het nummer Big Medicine, Engelstalig, wat niet vaak voorkomt. De beelden vanuit het internationale ruimtestation ISS zijn er prachtig bij! Echt geweldig dit!

Ik heb heel vaak de neiging om muziek te delen, maar laat het dan meestal toch achterwege omdat muziek zo persoonlijk is en de lezers dan toch niet gaan luisteren. Maar in het kader van de nationale feestdag van de Samen en het concert van de Noorse Mari Boine, besloot ik het deze keer maar weer eens te doen. 

Ik hoop dat jullie er net zo van kunnen genieten als ik. 

Een fijne week gewenst!

Gon