Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

woensdag 25 juni 2008

Electra en zoJa, er is dus elektrische verwarming. In Zweden is dat normaal. Electra is ook goedkoper dan in Nederland. In Zweden hebben ze veel “witte” stroom (waterkracht). Er wordt ook nog gigantisch veel hout gestookt, daar hebben ze ook genoeg van natuurlijk. Het is in Zweden zo, dat iedere boom die wordt geveld, vervangen moet worden door een nieuw klein boompje. Dat is wettelijk zo geregeld. Al het bos is privé-bezit. Dus niet zoals in Nederland waar een groot gedeelte van de staat is.
Als een bosbouwer dus een gedeelte van een bos omhaalt, moet hij dat weer opnieuw beplanten. Het duurt wel een paar generaties voordat een boom groot genoeg is voor de houtindustrie.
Water en riolering zijn in Zweden ook niet vanzelfsprekend van de gemeente. Alleen in de steden of in andere grote gemeenten. Ze kennen daar ook veel stadsverwarming. Is het meer afgelegen, dan heeft men vaak eigen water en afvoer. Water door een diepgeboorde bron of een gegraven bron. Dit wordt omhooggepompt in een hydrofoor. De riolering is nog vaak een “beerput” zoals wij dat zouden noemen. Die worden ca. 2x per jaar geleegd door de gemeente. Men wil er naar toe dat deze allemaal worden vervangen door septic tanks met drie “kamers”.
Maar goed, ons huis is dus ook enigszins afgelegen en heeft eigen water d.m.v. een diepgeboorde bron en een put die door de gemeente wordt geleegd. Wanneer je in Zweden een huis koopt, is dat inclusief alle “witgoedapparaten”. In Zweden horen die bij het huis, die neem je niet mee. Ons huis was dan ook al voorzien van een electrisch fornuis (koken + oven) en een vaatwasser. Ook een oude koelkast met vriesgedeelte. Eigenlijk best handig, in ieder geval in onze situatie, je hebt immers gelijk alles bij de hand en hoeft daar niet eerst op uit. Of ik het in Nederland ook zou willen??? Ik denk het niet, wil dan toch eigenlijk het liefst mijn eigen apparaten.